Dzień Chłopaka – święto obchodzone 30 września w Polsce. To Święto ma już wieloletnia tradycję i coraz częściej swój dzień obchodzą nie tylko chłopcy, ale coraz większa rzesza panów w każdym wieku. Daje to duże pole do popisu dla dziewcząt i pań. Czasami jest wesoło, czasami bardzo poważnie, ale święto się przyjęło i.. dobrze. Okazji do radości i uśmiechu nigdy za wiele.

3 października 2019 r. w Powiatowym Centrum Edukacji Ekologicznej obchodzili Święto chłopcy z internatu SOSW. Oczywiście bawili się w towarzystwie swoich koleżanek. Wszystko to pod okiem pań wychowawczyń: p. Ani, p. Justynki, p. Ewy i p. Asi. Było wesoło! Chłopcy zostali poddani „torturom" i różnym trudnym zadaniom. Wszyscy chłopcy zdali swój egzamin śpiewająco!

2 października 2019 r. w Powiatowym Centrum Edukacji Ekologicznej w Miliczu gościły "Nutki" z Przedszkola „Chatka Puchatka" z Wołowa. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się o historii chleba i jego znaczeniu dla człowieka oraz wyrabiały ciasto drożdżowe na bułeczki. Upieczone bułeczki dzieci zabrały ze sobą do domu.

Podstawowymi składnikami chleba są różne rodzaje mąki, przede wszystkim mąka pszenna i żytnia oraz sól i dodatki (drożdże, zakwas). Aby chleb był pulchny potrzeba jest fermentacja, która wytwarza wewnątrz ciasta duże ilości dwutlenku węgla, który na skutek zwiększania swojej objętości w czasie pieczenia powoduje spulchnienie chleba. Przy produkcji chleba na skalę przemysłową stosuje się węglan sodu.

Przysłowia związane z chlebem: "Chleb i woda, nie ma głoda", "Dobry chleb z solą , byle z dobra wolą", "Kiedy się kto przepości, nie szuka w chlebie ości", "Kto czyj chleb je, tego piosenkę śpiewa", "Gdzie chleb twardy, tam sługa hardy".

Chleb znamy już od 10, 12 lub więcej tysięcy lat. Granica ta ciągle jest przesuwana w coraz większe mroki naszych dziejów. Chleb był i jest bardzo ważnym elementem codziennej diety człowieka. Pełni także ważna role w kulturze człowieka. Pierwsze chleby były właściwie plackami z mąki i śruty a pieczone były najpierw w popiele, na rozgrzanych kamieniach, a później także na rusztach i blachach. Ludzie także dość szybko opanowali sztukę fermentacji dzięki której chleb uzyskiwał gąbczastą strukturę i stał się smaczniejszy. W naszej polskiej kulturze chleb był wykorzystywany prawie w każdej czynności człowieka. A wiec był przy narodzinach, weselu, pogrzebie, wszystkich świętach, a także przy zażynkach, dożynkach, pierwszej wiosennej orce, żniwach, wykopkach itp. Był bardzo ważny i ...szanowany!

O historii chleba, jego znaczeniu, a przy okazji o historii rolnictwa usłyszały dzieci ze Szkoły Podstawowej w Przygodziczkach. Zajęcia miały charakter warsztatowy wiec wszyscy mieli okazję wyrabiać ciasto drożdżowe, a potem formować bułeczki i „ozdabiać" je słonecznikiem, makiem, sezamem czy nasionami pokrzywy. Na koniec zajęć każdy uczestnik dostał upieczoną bułeczkę.

... i już mamy za sobą pierwsze zajęcia w ramach Ekologicznych wtorków. A, działo się wiele! Przede wszystkim próbowaliśmy syropu z nawłoci i z kwiatów dzikiego bzu, mieszaliśmy nasiona pokrzywy z naturalnym jogurtem (superfood) oraz robiliśmy zielony koktajl z pokrzywy, pietruszki selera i cytryny według przepisu z książki „Pyszne chwasty” Małgorzaty Kalemby - Dróżdż.

Przepis na syrop z nawłoci:

  • około 20 kwiatostanów nawłoci (lepiej mnie dojrzałe niż przekwitające i zbierane w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg)
  • 1,5 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 litra wody

Zebrane kwiatostany obieramy i do garnka wrzucamy same kwiatki, które zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy, dodajemy sok z cytryny, cukier i zagotowujemy. Gorący przelewamy do wyparzonych słoików. Można pasteryzować.

Syrop ma delikatny ziołowy smak co świetnie komponuje z herbatą, którą pijemy w jesienne, długie wieczory.

Nawłoć możemy wykorzystać także do sporządzenia naparu, nalewki. Ciekawym wykorzystaniem ziela jest również wyciąg na czerwonym winie.

Nawłoć ma działanie wspomagające leczenie dróg moczowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie co jest również pomocne przy niewielkich przeziębieniach. Nawłoć odtruwa i oczyszcza krew.

 

Powiatowe Centrum Edukacji Ekologicznej przy PCEiPP w Miliczu zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką ekologiczną na Ekologiczne Wtorki.

Podczas spotkań będzie można uczestniczyć m.in.:

  • w pogadankach
  • w wykładach połączonych z prezentacjami
  • w zajęciach warsztatowych
  • w przygotowaniach naparów, wywarów czy toników z ziół Doliny Baryczy

Zajęcia będą odbywać w ostatni wtorek każdego miesiąca.

Pierwsze zajęcia odbędą się w najbliższy wtorek tj. 24.09.2019 r. w Powiatowym Centrum Edukacji Ekologicznej w godzinach od 16:00 do 20:00.

Czekamy!
Tel. kontaktowy: 71-38-40-237