„Ekologiczny wtorek” minął pod znakiem pokrzywy i dziurawca. W związku z niesamowitymi właściwościami tych roślin następnym razem, w listopadzie (26.11.2019) będziemy kontynuować edukację o właściwościach tych roślin oraz o ich wykorzystaniu dla utrzymania dobrego samopoczucia. Dzisiaj o pokrzywie.

I tak pokrzywa to źródło:

  • makro i mikroelementów: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód
  • witamin: witamina A, witamina K, witamina B2, witamina C. kwas pantotenowy (witamina B5)
  • związków aminowych i garbnikowych
  • kwasów organicznych (m. in. mrówkowy, glikolowy)
  • olejków eterycznych, soli mineralnych, chlorofilu, serotoniny, karotenoidy, fitosteroli, flawonoidów i wielu jeszcze innych związków.

Pokrzywa jest używana na dolegliwości trawienne, problemy z nerkami, problemy skórne (np. trądzik) przerost prostaty, bóle kręgosłupa, głowy, zatok. Pijmy pokrzywę przy rozdrażnieniu i przy intensywnej pracy i fizycznej i umysłowej, a także gdy dopada nas stres. Pokrzywa ma także zastosowanie w kuchni. Podajemy przepis na sałatkę ziemniaczano – pokrzywową.

Składniki: ziemniaki, pokrzywa, szczypiorek, pietruszka, śmietana.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z drobno posiekaną pokrzywą, a następnie dodać szczypiorek i pietruszkę oraz doprawić śmietaną i przyprawami. Smacznego!

Ważnym i mało znaną używaną częścią rośliny są nasiona, które mogą z powodzeniem zastąpić wiele drogich suplementów. O nasionach, wkrótce.

Powiatowe Centrum Edukacji Ekologicznej przy PCEiPP w Miliczu
zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką ekologiczną
na Ekologiczny Wtorek w dniu 29 października 2019 r.

Zajęcia będą trwać od godziny 16.00 do 20.00

Tematyka zajęć:

  1. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L) - właściwości lecznicze i prozdrowotne.
  2. Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) - właściwości zdrowotne i zastosowanie.

W trakcie zajęć będziemy robić napary i odwary z pokrzywy i dziurawca oraz olej i nalewkę z dziurawca.

 

Zanim z ziarna kłos wystrzeli, by jak morze szumieć w polu,
musi ludzka dłoń oddzielić zboże dobre od kąkolu.

Wiem dokładnie, ile trzeba ludzkiej troski i starania,
by wyrosła kromką chleba w ziemię zboża garść zasiana.

W czwartek 17.10.2019 r. do PCEE w Miliczu zawitały sześciolatki z Wołowa, z przedszkola „Chatka Puchatka”. Dzieci brały udział w zajęciach edukacyjnych historii udomowienia zbóż i historii chleba oraz dowiedziały się ile trzeba pracy aby można było zjeść chleb. Potem dzieci wspólnie wyrabiały ciasto drożdżowe, dekorowały swoje bułeczki makiem, słonecznikiem i sezamem. Na koniec bułeczki zostały upieczone i dzieci zabrały je do swoich domów.

Dzień Chłopaka – święto obchodzone 30 września w Polsce. To Święto ma już wieloletnia tradycję i coraz częściej swój dzień obchodzą nie tylko chłopcy, ale coraz większa rzesza panów w każdym wieku. Daje to duże pole do popisu dla dziewcząt i pań. Czasami jest wesoło, czasami bardzo poważnie, ale święto się przyjęło i.. dobrze. Okazji do radości i uśmiechu nigdy za wiele.

3 października 2019 r. w Powiatowym Centrum Edukacji Ekologicznej obchodzili Święto chłopcy z internatu SOSW. Oczywiście bawili się w towarzystwie swoich koleżanek. Wszystko to pod okiem pań wychowawczyń: p. Ani, p. Justynki, p. Ewy i p. Asi. Było wesoło! Chłopcy zostali poddani „torturom" i różnym trudnym zadaniom. Wszyscy chłopcy zdali swój egzamin śpiewająco!

2 października 2019 r. w Powiatowym Centrum Edukacji Ekologicznej w Miliczu gościły "Nutki" z Przedszkola „Chatka Puchatka" z Wołowa. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się o historii chleba i jego znaczeniu dla człowieka oraz wyrabiały ciasto drożdżowe na bułeczki. Upieczone bułeczki dzieci zabrały ze sobą do domu.

Podstawowymi składnikami chleba są różne rodzaje mąki, przede wszystkim mąka pszenna i żytnia oraz sól i dodatki (drożdże, zakwas). Aby chleb był pulchny potrzeba jest fermentacja, która wytwarza wewnątrz ciasta duże ilości dwutlenku węgla, który na skutek zwiększania swojej objętości w czasie pieczenia powoduje spulchnienie chleba. Przy produkcji chleba na skalę przemysłową stosuje się węglan sodu.

Przysłowia związane z chlebem: "Chleb i woda, nie ma głoda", "Dobry chleb z solą , byle z dobra wolą", "Kiedy się kto przepości, nie szuka w chlebie ości", "Kto czyj chleb je, tego piosenkę śpiewa", "Gdzie chleb twardy, tam sługa hardy".