... i już mamy za sobą pierwsze zajęcia w ramach Ekologicznych wtorków. A, działo się wiele! Przede wszystkim próbowaliśmy syropu z nawłoci i z kwiatów dzikiego bzu, mieszaliśmy nasiona pokrzywy z naturalnym jogurtem (superfood) oraz robiliśmy zielony koktajl z pokrzywy, pietruszki selera i cytryny według przepisu z książki „Pyszne chwasty” Małgorzaty Kalemby - Dróżdż.

Przepis na syrop z nawłoci:

  • około 20 kwiatostanów nawłoci (lepiej mnie dojrzałe niż przekwitające i zbierane w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg)
  • 1,5 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 litra wody

Zebrane kwiatostany obieramy i do garnka wrzucamy same kwiatki, które zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy, dodajemy sok z cytryny, cukier i zagotowujemy. Gorący przelewamy do wyparzonych słoików. Można pasteryzować.

Syrop ma delikatny ziołowy smak co świetnie komponuje z herbatą, którą pijemy w jesienne, długie wieczory.

Nawłoć możemy wykorzystać także do sporządzenia naparu, nalewki. Ciekawym wykorzystaniem ziela jest również wyciąg na czerwonym winie.

Nawłoć ma działanie wspomagające leczenie dróg moczowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie co jest również pomocne przy niewielkich przeziębieniach. Nawłoć odtruwa i oczyszcza krew.