Chleb znamy już od 10, 12 lub więcej tysięcy lat. Granica ta ciągle jest przesuwana w coraz większe mroki naszych dziejów. Chleb był i jest bardzo ważnym elementem codziennej diety człowieka. Pełni także ważna role w kulturze człowieka. Pierwsze chleby były właściwie plackami z mąki i śruty a pieczone były najpierw w popiele, na rozgrzanych kamieniach, a później także na rusztach i blachach. Ludzie także dość szybko opanowali sztukę fermentacji dzięki której chleb uzyskiwał gąbczastą strukturę i stał się smaczniejszy. W naszej polskiej kulturze chleb był wykorzystywany prawie w każdej czynności człowieka. A wiec był przy narodzinach, weselu, pogrzebie, wszystkich świętach, a także przy zażynkach, dożynkach, pierwszej wiosennej orce, żniwach, wykopkach itp. Był bardzo ważny i ...szanowany!

O historii chleba, jego znaczeniu, a przy okazji o historii rolnictwa usłyszały dzieci ze Szkoły Podstawowej w Przygodziczkach. Zajęcia miały charakter warsztatowy wiec wszyscy mieli okazję wyrabiać ciasto drożdżowe, a potem formować bułeczki i „ozdabiać" je słonecznikiem, makiem, sezamem czy nasionami pokrzywy. Na koniec zajęć każdy uczestnik dostał upieczoną bułeczkę.