„Ekologiczny wtorek” minął pod znakiem pokrzywy i dziurawca. W związku z niesamowitymi właściwościami tych roślin następnym razem, w listopadzie (26.11.2019) będziemy kontynuować edukację o właściwościach tych roślin oraz o ich wykorzystaniu dla utrzymania dobrego samopoczucia. Dzisiaj o pokrzywie.

I tak pokrzywa to źródło:

  • makro i mikroelementów: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód
  • witamin: witamina A, witamina K, witamina B2, witamina C. kwas pantotenowy (witamina B5)
  • związków aminowych i garbnikowych
  • kwasów organicznych (m. in. mrówkowy, glikolowy)
  • olejków eterycznych, soli mineralnych, chlorofilu, serotoniny, karotenoidy, fitosteroli, flawonoidów i wielu jeszcze innych związków.

Pokrzywa jest używana na dolegliwości trawienne, problemy z nerkami, problemy skórne (np. trądzik) przerost prostaty, bóle kręgosłupa, głowy, zatok. Pijmy pokrzywę przy rozdrażnieniu i przy intensywnej pracy i fizycznej i umysłowej, a także gdy dopada nas stres. Pokrzywa ma także zastosowanie w kuchni. Podajemy przepis na sałatkę ziemniaczano – pokrzywową.

Składniki: ziemniaki, pokrzywa, szczypiorek, pietruszka, śmietana.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z drobno posiekaną pokrzywą, a następnie dodać szczypiorek i pietruszkę oraz doprawić śmietaną i przyprawami. Smacznego!

Ważnym i mało znaną używaną częścią rośliny są nasiona, które mogą z powodzeniem zastąpić wiele drogich suplementów. O nasionach, wkrótce.