12 grudnia 2019 r. w internacie SOS-W, zgodnie już z wieloletnią tradycją, wzięliśmy udział w wałkowaniu ciasta piernikowego, wykrawaniu pierników oraz ich pieczeniu. Powstały bardzo fantazyjne pierniki, a zapach pieczonego ciasta wprowadził nas w świąteczny klimat tak jak w wierszu Anny Bednarek, pt. „Świąteczne pierniki":

Ojej cóż za zapach
cynamon goździki
coś mi się wydaje,
że ktoś upiekł pierniki
świąteczne pierniki

Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny", czyli pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy (kichlarzy, od niem. Küchler) w Polsce powstał w Krakowie. W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. W XIX wieku pojawił się również w domach chłopskich. Podobno dawniej w skład wiana panny młodej wchodziła faska ciasta piernikowego i galaretowaty wywar mięsny na rosoły. Pokruszone pierniki wchodzą też w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego. https://pl.wikipedia.org/wiki/Piernik